Systemisch lichaamswerk

Alsof je een plek bereikt. Om je heen kijkt en weet dat je thuis bent. Alsof je dit al kende voor je het zag. Er geweest was voor je er zou komen. Zo thuis.
Door Kees Spiering

Verweven

In veel wat Ilma doet of organiseert is ‘systemisch lichaamswerk’ verwerkt, verweven of het functioneert als een rode draad. Middels een aantal opleidingen heeft Ilma zich deze werkwijze eigen gemaakt en combineert het met andere disciplines. Lees hier meer over wat systemisch lichaamswerk inhoudt.

Wat is systemisch lichaamswerk?

Het is een werkvorm bestaande uit een combinatie van lichaamsgerichte therapie en systemisch werk, oftewel familieopstellingen. Familievragen komen aan bod: waar sta jij ten opzichte van een familielid? Waar sta jij als kind, als ouder, als zus of broer of als partner? Hierdoor biedt het je de mogelijkheid vanuit een ander perspectief te kijken naar wat jij tegenkomt in het leven. Kun jij je familie in je lichaam voelen? Jazeker! Als je je familie niet insluit, sluit je delen van je lichaam af. Dat wat je in een opstelling vergroot tegenkomt in het veld, kun je terugvinden in het lichaam op de laag van de ziel. De laag die gaat over wie jij in essentie bent. Je kunt masseren ‘tot je een ons weegt’, maar wanneer iemand niet op zijn of haar eigen plek staat in het familiesysteem, zal spanning en onrust in het lichaam blijven.

Waar is het goed voor?

Je leert ‘te zijn met wat het is’. Maar houdt dat concreet in? Als voorbeeld: wanneer we pijn hebben – fysiek, mentaal of emotioneel – roept dat weerstand in ons op. Kort door de bocht: we willen er zo snel mogelijk weer vanaf. Dat is vaak de enige aandacht die we eraan geven. We hebben nooit geleerd echt met aandacht onze pijn te voelen. Met behulp van systemisch lichaamswerk sta je bewust stil bij jouw pijn, zonder ervoor weg te lopen. Eng? Nee dat is het niet, spannend misschien wel omdat het om een bepaalde openheid en bewustwording vraagt.

Situaties die je hebt meegemaakt en je niet goed hebt kunnen verwerken (trauma’s), hebben effect op het lichaam en worden opgeslagen in het celgeheugen. Deze herinneringen hebben ook effect op de zielslaag. De ziel heeft zich dan op bepaalde plekken in het lichaam of in het gehele lichaam teruggetrokken. Dit kun je ervaren op de massagetafel. Aangeraakte lichaamsdelen zijn dan onbewoond en moeilijk om contact mee te maken. Wanneer je moeilijk aanwezig kunt zijn in je eigen lijf, kan dat invloed hebben op je fysieke functioneren en je emotioneel welbevinden.

Na de sessie…

Echte aandacht voor dat wat er is, zonder iets te willen veranderen of in te grijpen, geeft ruimte om dat wat zich aandient liefdevol en met compassie tegemoet te treden. Aanraken vanuit deze intentie is helend en verbonden met het hart, het orgaan van liefdevolle aandacht. Systemisch lichaamswerk kan je helpen iets echt af te sluiten en weer – bewust en met nieuwe energie – verder te gaan. Bewustwording kan leiden tot vermindering van de specifieke klacht en vaak gebeurt dat ook!

Ik geloof dat ik geen groter geschenk kan ontvangen
dan door de ander te worden gezien, te worden gehoord, te worden begrepen en aangeraakt. Het grootste geschenk dat ik kan geven is de ander te zien, te horen, te begrijpen, aan te raken. Wanneer dat gebeurt voel ik dat er contact is gelegd.


Door Virginia Satir

 

Praktisch

Per sessie 90 min. €80,-, eerste kennismaking €40,-. Bij een pakket van 6 keer krijg je de 7e cadeau:  €480,- Boeken of vragen? Neem contact op!

De afspraken vinden 1x in de twee weken plaats, afhankelijk van jouw behoefte. De duur is afhankelijk van jou en je hulpvraag, soms kan één sessie al zo veel helderheid brengen dat je dit voor jou voldoende is. Bewustwording en verandering hebben tijd nodig. Voor je eigen groeiproces is het goed om jezelf de tijd en de ruimte te geven die je nodig hebt.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!