Midweek LEVEN met VERLIES

1 tot 5 november 2021

Midweek LEVEN met VERLIES
Iedereen maakt verliezen mee in de loop van het leven. Niet altijd is er voldoende tijd en ruimte om verlies op een goede manier te integreren in je leven. Dat kan een verlies zijn als gevolg van de dood van een dierbare, een scheiding, ontslag, ziekte etc.

Op het prachtige eiland Terschelling bieden we jou de gelegenheid alsnog de tijd te nemen aandacht te geven aan de impact die ervaringen van verlies op jouw leven hebben.

Je bent van harte welkom!

PROGRAMMA IN GROTE LIJNEN:

Maandag:
Opstart, kennismaking met ons, met elkaar, de ruimten en het eiland. Verbinding maken met wensen en verwachtingen voor deze week. Als afsluiting een ontspanningsoefening.

Dinsdag t/m Donderdag:

♥ Voor het ontbijt: beweging en/of meditatie

Ochtenden:

♥ Aandacht voor aspecten van verlies en rouw

♥ Het verhaal van verlies: hoe, wat, wie, waar, wanneer etc.

♥ Hoe ben jij door het landschap van rouw gegaan?

♥ Welke overlevingsstrategieën heb je ingezet?

♥ Hoe hebben deze jou geholpen en op welke manier zijn zij nu misschien belemmerend?

♥ Wat heb je nagelaten en kun je alsnog oppakken?

♥ Wat heb je in positieve zin ontwikkeld als gevolg van de impact van dit verlies?

Middagen: tijd voor jezelf en/of ruimte voor een individuele sessie met Ilma of Mieke.
Eind van de middag: delen van ervaringen (naar behoefte).
Avond: op een ontspannen manier afsluiting van de dag.
 
Vrijdag:
♥ Oogst van deze dagen

♥ Hoe op een goede manier naar huis + hoe thuis verder?

♥ Lunch en afscheid

We hebben een principe-programma waar we vanuit gaan, maar er is ruimte om dat aan te passen aan de behoeften die in de groep leven. We zijn flexibel en stemmen af op wat er nodig is.

Werkwijze:
Gesprekken, schrijfopdrachten, creatieve werkvormen, symbolen en rituelen, beweging, systemisch (lichaams-)werk, meditatie. En natuurlijk maken we gebruik van de geweldige Terschellinger natuur: de rust, ruimte, de eenvoud, het wad, het zeestrand, het bos, de weilanden….

Begeleiding: Mieke Ankersmid en Ilma Trip.
Toen Mieke in 2017/2018 op Terschelling woonde en individuele trajecten rond verlies en rouw aanbood, ontdekte ze dat Ilma daarin een prachtige aanvulling bood met haar systemisch lichaamswerk. Voor veel mensen bleek deze combinatie helend te zijn. Dit bieden we nu in groepsverband aan. We werken vanuit een liefdeskracht die voor ons allebei op het eiland heel voelbaar is.


EVEN VOORSTELLEN:

Ilma
52 jaar geleden hebben mijn ouders mij de naam Ilma gegeven. Ik heb een eigen praktijk voor systemisch werk via het lichaam en massagetherapie. Ik werk met adem, rituelen en meditatie.
Samen met mijn man woon ik op Terschelling waar we samen hotel de Walvisvaarder draaien. De afgelopen periode is het hotel flink onder handen genomen, waarmee een grote droom in vervulling is gegaan. Ruimte voor training en retraite in ons bedrijf, die wij met deze midweek gaan inwijden! Samen hebben wij drie mooie kinderen en een kleinkindje in Zweden.

In het grote wetende veld, heb ik zo kunnen voelen hoe mensen op 1000 verschillende manieren antwoord geven op verlies wat ze hebben aangetroffen in hun leven. Hoe gaan we om met afscheid, hoe hebben wij geleerd om te vertrekken bij pijn. In het samen reizen door het innerlijk en het systemische landschap van mijn cliënten, is het insluiten van verlies en ruimte geven aan de emoties die daarbij loskomen, een nieuwe helende beweging. Erbij blijven en bedding bieden. Ik luister naar het verhaal van het lijf met mijn handen en dit geeft hele eerlijke heldere feedback.
Verlies laat zijn sporen na in ons cel-geheugen, onze ziel vertrekt. Daar verliezen wij het contact met ons lijf. Gestolde liefde, noem ik dat. In een veld van aandacht, kan het opnieuw gaan stromen, daar kunnen wij opnieuw uitreiken en vastpakken, Ik kijk uit naar onze ontmoeting.
Liefs uit Lies, Ilma

Mieke
In de midweek van 20 april heb ik net mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar stoppen met werken ben ik nog helemaal niet van plan. Mijn werk met mensen rond levensvragen (die vaak te maken hebben met een verlies) vind ik te waardevol.

Ruim 66 jaar geleden ben ik geboren in Delden. Mijn ouders hadden het niet breed en we woonden achter het café van mijn opa. Het was een geborgen, rustige jeugd tot mijn moeder stierf aan borstkanker. Ik was toen 12 jaar en mijn zusje 11. Binnen een jaar hertrouwde mijn vader. Er was geen plek meer voor mijn moeder en voor de emoties rond dit verlies. Deze gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op mijn leven, die ik pas 20 jaar later begon te voelen. Alsnog ben ik toen door een diep rouwproces gegaan en dat is uiteindelijk de basis geworden om anderen te helpen een ingrijpend verlies te integreren in hun leven. Om daarvoor gereedschap te ontwikkelen heb ik verschillende opleidingen gevolgd waardoor ik een veelkleurig palet aan methodieken tot mijn beschikking heb om in te zetten, want ieder rouwproces is uniek en vraagt een eigen aanpak. Intussen staan er drie boeken over het omgaan met verlies op mijn naam.

Mijn woonplek is in Berg en Dal, waar ik dicht bij prachtige oude bossen woon met mijn man Marcel. Sinds mijn 20e kom ik elk jaar meerdere keren op de Wadden; ik houd erg van de zee en van het eiland-leven. Heel gelukkig ben ik dat we nu een eigen plek op Terschelling hebben: een knus vakantiehuis. Ik ervaar de rust, ruimte, eenvoud en de natuur op het eiland als helend.
Mijn twee zoons zijn volwassen; kleinkinderen heb ik (nog) niet.

Voor meer info over ons en onze manier van werken, zie: www.ilmatrip.nl en www.ankersmid.nl.

Aanmelding via info@walvisvaarder.nl
Je ontvangt dan een intake-vragenlijst.
Heb je vragen voor ons, aarzel dan niet contact op te nemen.

Je bent van harte welkom!